ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΙ  ΚΤΙΡΙΩΝ

Καινοτόμα Συστήματα Κεντρικής Διαχείρισης


Η φράση «Αυτοματισμοί Κτιρίων» αναφέρονται σε ποικιλία σύγχρονων συστημάτων που αποσκοπούν στην απλοποίηση και ενοποίηση διαφόρων κτιριακών λειτουργιών, όπως

  • Κλιματισμός (θέρμανση – Ψύξη)
  • Φωτισμός
  • Πυρασφάλεια
  • Access Control
  • Wifi Hotspot (Επέκταση από υφιστάμενο Router)
  • Συστήματα Ασφαλείας – Καμερών (Συναγερμός – CCTV)
  • IP Θυροτηλεόραση

Η ενοποίηση και εναρμόνιση αυτών των συστημάτων βελτιώνει δραστικά την ποιότητα ζωής και συμβάλλει σε τεράστια εξοικονόμηση πόρων για τους ενοίκους ενός κτιρίου.

Σε κτίρια με εφαρμογές Αυτοματισμών κτιρίων, οι ένοικοι έχουν πλέον τη δυνατότητα να ελέγχουν την ασφάλεια και την πρόσβαση στους προσωπικούς τους χώρους ακόμη και από μεγάλη απόσταση. Παράλληλα, το σύστημα ενημερώνει το χρήστη για πιθανές απόπειρες παραβίασης ή διάρρηξης του χώρου, εφόσον φυσικά έχει ήδη καλέσει την αστυνομία!BMS

Building Management System

Το BMS (Building Management System) είναι ένα σύστημα ελέγχου που εγκαθίσταται σε κτίρια, για να εποπτεύει και να ελέγχει όλα τα ηλεκτρομηχανολογικά συστήματα του κτιρίου, όπως

– Ψύξη
– Θέρμανση
– Εξαερισμό
– Φωτισμό
– Συστήματα Ενέργειας

Το BMS αποτελείται από Software και Hardware και χρησιμοποιεί ανοιχτά πρωτόκολλα όπως BACnet, Lon, Modbus.

Με τις προδιαγραφές λειτουργίας και εγκατάστασης, το κλασσικό BMS προσφέρει – μέσω του ηλεκτρονικού εξοπλισμού του και του προγράμματος SCADA (Supervisory Control And Data Acquisition) – ένα πλήθος δυνατοτήτων, ενδεικτικά αναφέρουμε:

– Καταγραφή αναλογικών ή ψηφιακών μεγεθών συναρτήσει του χρόνου (Trending)
– Χρονομέτρηση λειτουργίας μηχανών και προσδιορισμός χρόνων συντήρησης
– Ανάλυση της εξέλιξης βλαβών χρονικά, αναλύοντας την αλληλουχία των συμβάντων που οδήγησαν στη βλάβη
– Εξακρίβωση της αναγνώρισης (Aknowledge) των βλαβών σε συνάρτηση με κρίσιμες βλάβες και τον καταμερισμό ευθυνών

Η βασική λειτουργία του είναι να διαχειρίζεται την περιβάλλον θερμοκρασία, το επίπεδο CO2 και την υγρασία ενός κτιρίου. Τα περισσότερα συστήματα ελέγχουν την παραγωγή θέρμανσης και ψύξης, διαχειρίζονται τα συστήματα που διανέμουν τον αέρα παντού μέσα στο κτίριο και τοπικά ελέγχουν τη μίξη θερμού και ψυχρού αέρα για να επιτύχουν την κατάλληλη θερμοκρασία κάθε χώρου. Επίσης ελέγχουν την στάθμη ανθρώπινης παραγωγής CO2, αναμιγνύοντας εξωτερικό καθαρό αέρα με τον εσωτερικό του κτιρίου και ανεβάζοντας την στάθμη Ο2 χωρίς να υπάρχουν σοβαρές απώλειες Θέρμανσης/Ψύξης.

Κτίρια με Building Management System συνήθως παρουσιάζουν 40% εξοικονόμηση ενέργειας και εφόσον συμπεριληφθεί και ο φωτισμός η εξοικονόμηση μπορεί να αγγίξει και το 70%.

Όσον αφορά στο κόστος τέτοιων συστημάτων, υπάρχουν  “κλειδωμένα” Brand Name Συστήματα με ελάχιστη ή καθόλου ικανότητα διασύνδεσης (connectivity).

Ανοικτού τύπου συστήματα με άπειρη ικανότητα διασύνδεσης και εξαιρετικής ποιότητας – και χαμηλού κόστους – προγράμμα SCADA που οδηγούν σε πολύ φθηνότερες λύσεις!

Συμπερασματικά, ένα BMS προσφέρει μοναδικά πλεονεκτήματα εξοικονόμησης ενέργειας, καθολικής εποπτείας, άμεσης ενημέρωσης για βλάβες – ακόμη και βλάβες που πρόκειται να συμβούν στο άμεσο μέλλον.


ΕΞΥΠΝΑ ΚΤΙΡΙΑ

ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΤΙΡΙΟΥ

Το έξυπνο κτίριο είναι σχετικά γνωστό. Όμως  μια σύντομη επεξήγηση κρίνεται σκόπιμη για τους νεοεισερχόμενους στο θέμα.

Ένα κτίριο είναι έξυπνο όταν διαθέτει έξυπνη ηλεκτρική εγκατάσταση που φροντίζει ώστε λειτουργίες του κτιρίου όπως θέρμανση, ψύξη, αερισμός, έλεγχος σκίασης και φωτισμός να ελέγχονται αυτόματα, εύκολα και απλά, χωρίς σπατάλες ενέργειας και χωρίς απώλειες ευκολιών χρήσης και άνεσης.

Ένα έξυπνο κτίριο μπορεί να εξοικονομεί ενέργεια όχι μόνο σήμερα αλλά και μελλοντικά.

Για να επιτευχθεί η κορυφαία αυτή απόδοση θα πρέπει κατά την οικοδόμηση να έχουν προβλεφθεί τα δομικά στοιχεία και να έχουν προτιμηθεί τα κατάλληλα υλικά με τρόπο ώστε να διασφαλιστεί η καλύτερη λογική διασύνδεση τους.

ΜΕΓΑΦΩΝΙΚΑ

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΩΝ

Μεγαφωνικά συστήματα ανακοινώσεων, μουσικής και αναγγελίας φωνητικού συναγερμού (Public Address), κορυφαίων κατασκευαστών.

 

Τα συστήματα αυτά χρησιμοποιούνται σε Αεροδρόμια, Δημόσια Κτίρια, Εμπορικά Κέντρα, Super Markets, Πλοία, Ξενοδοχεία, Νοσοκομεία καθώς επίσης και σε άλλες μικρές ή μεγάλες εγκαταστάσεις για μια πληθώρα εφαρμογών.

 

Τα μεγαφωνικά συστήματα χωρίζουν σε ζώνες τους χώρους και μπορούν να κάνουν ξεχωριστή προγραμματιζόμενη μετάδοση μηνυμάτων, να παίζουν διαφορετική μουσική από ψηφιακή λίστα σε κάθε ζώνη, να έχουν διαφορετικές εντάσεις ήχου.

 

Επίσης, χρησιμοποιούνται για την αποτελεσματική εκκένωση του χώρου σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, π.χ. πυρκαγιά. Το σύστημα ανακοινώσεων μπορεί να συνδιαστεί με τα υπόλοιπα συστήματα ασφαλείας (σύστημα συναγερμού, καμερών, πρόσβασης, πυρανίχνευσης) για μέγιστη ασφάλεια.