Το BMS (Building Management System) είναι ένα σύστημα ελέγχου που εγκαθίσταται σε κτίρια, για να εποπτεύει και να ελέγχει όλα τα ηλεκτρομηχανολογικά συστήματα του κτιρίου, όπως
– Ψύξη
– Θέρμανση
– Εξαερισμό
– Φωτισμό
– Συστήματα Ενέργειας
Το BMS αποτελείται από Software και Hardware και χρησιμοποιεί ανοιχτά πρωτόκολλα όπως BACnet, Lon, Modbus.
Με τις προδιαγραφές λειτουργίας και εγκατάστασης, το κλασσικό BMS προσφέρει – μέσω του ηλεκτρονικού εξοπλισμού του και του προγράμματος SCADA (Supervisory Control And Data Acquisition) – ένα πλήθος δυνατοτήτων, ενδεικτικά αναφέρουμε:
– Καταγραφή αναλογικών ή ψηφιακών μεγεθών συναρτήσει του χρόνου (Trending)
– Χρονομέτρηση λειτουργίας μηχανών και προσδιορισμός χρόνων συντήρησης
– Ανάλυση της εξέλιξης βλαβών χρονικά, αναλύοντας την αλληλουχία των συμβάντων που οδήγησαν στη βλάβη
– Εξακρίβωση της αναγνώρισης (Aknowledge) των βλαβών σε συνάρτηση με κρίσιμες βλάβες και τον καταμερισμό ευθυνών
Η βασική λειτουργία του είναι να διαχειρίζεται την περιβάλλον θερμοκρασία, το επίπεδο CO2 και την υγρασία ενός κτιρίου. Τα περισσότερα συστήματα ελέγχουν την παραγωγή θέρμανσης και ψύξης, διαχειρίζονται τα συστήματα που διανέμουν τον αέρα παντού μέσα στο κτίριο και τοπικά ελέγχουν τη μίξη θερμού και ψυχρού αέρα για να επιτύχουν την κατάλληλη θερμοκρασία κάθε χώρου. Επίσης ελέγχουν την στάθμη ανθρώπινης παραγωγής CO2, αναμιγνύοντας εξωτερικό καθαρό αέρα με τον εσωτερικό του κτιρίου και ανεβάζοντας την στάθμη Ο2 χωρίς να υπάρχουν σοβαρές απώλειες Θέρμανσης/Ψύξης.
Κτίρια με Building Management System συνήθως παρουσιάζουν 40% εξοικονόμηση ενέργειας και εφόσον συμπεριληφθεί και ο φωτισμός η εξοικονόμηση μπορεί να αγγίξει και το 70%.
Όσον αφορά στο κόστος τέτοιων συστημάτων, υπάρχουν “κλειδωμένα” Brand Name Συστήματα με ελάχιστη ή καθόλου ικανότητα διασύνδεσης (connectivity).
Ανοικτού τύπου συστήματα με άπειρη ικανότητα διασύνδεσης και εξαιρετικής ποιότητας – και χαμηλού κόστους – προγράμμα SCADA που οδηγούν σε πολύ φθηνότερες λύσεις!
Συμπερασματικά, ένα BMS προσφέρει μοναδικά πλεονεκτήματα εξοικονόμησης ενέργειας, καθολικής εποπτείας, άμεσης ενημέρωσης για βλάβες – ακόμη και βλάβες που πρόκειται να συμβούν στο άμεσο μέλλον.